IETS OVER

Ayahuasca

Wat is Ayahuasca

Ayahuasca is een Zuid-Amerikaanse entheogene drank bitter van smaak en bruinrood van kleur. De inheemse bevolking binnen diverse stammen woonachtig in het Amazone regenwoud hebben een lange traditie in het bereiden en maken van deze natuurlijke thee genaamd Ayahuasca. Ayahuasca is niet slechts een stof, maar een traditioneel Sjamaans brouwsel, dat wordt gemaakt van tenminste twee, maar vaak meerdere planten uit de Amazone. Het hoofdingrediënt is de rank Banisteriopsis Caapi, die vervolgens wordt gebrouwd met de bladeren van andere planten, zoals de Psychotria Viridis of de Dioplopterys cabrerana. Het combineren van deze planten levert een eindproduct op die zowel DMT als een MAO-remmer bevat. Als dit wordt ingenomen, zal dit een ervaring opleveren die je nog lang zal bijblijven.
De daadwerkelijke effectiviteit van Ayahuasca kan per brouwsel enorm variëren en hangt grotendeels af van de kwaliteit van de gebruikte ingrediënten, maar ook van de vaardigheden van de sjamaan.

Hoe werkt Ayahuasca

De krachtige ervaring, die van Ayahuasca kan worden verkregen, komt grotendeels door de combinatie van DMT en MAO-remmers.
DMT (dimethyltryptamine) is een hallucinerende stof die je geest opend naar andere werkelijkheden. DMT zit in allerlei planten, grassen, zeesponsen, padden, zoogdieren en is ook een lichaamseigen stof bij mensen. Mogelijk heeft DMT een functie als overdrachtsstof. Overdrachtsstoffen geven signalen door van de ene zenuw naar de ander.
Monoamine Oxidase (MAO) is een enzym in ons lichamen dat tyramine afbreekt. Tyramine is een giftige stof die in ons dagelijks voedsel voorkomt. Omdat de MAO ook reageert op DMT en het afbreekt, wordt de levensduur en de kracht van ingenomen DMT dramatisch verkort. Door het combineren van DMT met MAO-remmers, zal ayahuasca de functie van deze enzymen belemmeren, waardoor de afbraak van DMT tijdelijk wordt voorkomen.

Het effect van Ayahuasca

Het effect van Ayahuasca is een intense, krachtige trip die ongeveer 4-6 uur duurt. Het wordt vaak beschreven als visioen; een droomachtige toestand waarin soms geesten, dieren, goden, demonen en spirituele helpers verschijnen. Sommigen beweren dat ze de toekomst zien of gebeurtenissen extreem ver weg. Anderen hebben het gevoel dat ze vliegen, of dat ze zich bevinden in een land van fractals en patronen. De geest van de gebruiker wordt uit onze realiteit gehaald en in een andere geplaatst. Met zulke gevarieerde en krachtige effecten, is het geen wonder dat Ayahuasca al honderden jaren wordt gebruikt voor spirituele en religieuze doeleinden.
Hoewel de gewilde effecten van Ayahuasca visionair van aard zijn, produceert het ook lichamelijke effecten. Als je gedronken hebt, zal Ayhauasca vaak een zuiverend effect veroorzaken, namelijk overgeven en soms diarree. In de traditionele toepassingen van Ayahuasca, wordt dit als een reinigende ervaring beschouwd en vaak is de gebruiker zich bewust van specifieke trauma’s die deze zuivering veroorzaken, waarna deze kunnen worden verdreven. Het kan ook tremors, koude rillingen, zweten, verhoogde hartslag en variaties in de bloeddruk veroorzaken.

Is Ayahuasca iets voor jou?

Ayahuasca-ceremonies zijn geschikt voor iedereen die een stap vooruit wil zetten in zijn of haar leven. De ceremonies zijn er voor diegenen die bereid zijn aan zichzelf te werken en verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf en hun leven.
Een Ayahuasca-ceremonie is niet iets waar je zomaar aan begint en gaat doen omdat je dat samen met een vriend of vriendin nou eenmaal wil doen. Je doet het echt voor jezelf en het is geen plezierreisje zo even tussendoor. Zie het zo: je wordt als het ware geroepen door de Ayahuasca zelf. Het gaat om jou.
Een ceremonie blijkt vooral effectief voor mensen die bereid zijn om hun lichte en donkere kanten onder ogen te (durven) komen. Je hebt verder geen ervaring nodig met meditatie, yoga, mindfulness of welke andere spirituele ervaringen dan ook.
Vraag je je af wie je bent, waarom je doet wat je doet en wat het doel is in jouw leven? Komt de vraag over de zin van het leven regelmatig in je op? Een Ayahuasca-ceremonie is ook erg geschikt voor spirituele groei en het opnieuw beleven van passie in de dingen die er voor jou toe doen.